fredag 13 september 2013

Portföljupdate 20130913

Då var det dags för den återkommande portföljuppdateringen.

Direktavkastningen är fortsatt god. Nytt sedan sist är att Philip Morris höjt utdelningen 11%. Jämfört med amerikanska tobaksbolag är dess utdelningsandel fortsatt låg (men allt är relativt). Direktavkastningen ovan bygger på senast kommunicerade utdelning. Det kan befaras att Orange tvingas sänka sin utdelning p.g.a. försvagad intjäning och höga skulder. Nuvarande utdelningsandel är ca 80% (tabellen ovan bygger på historisk intjäning, jag bedömer att nuvarande intjäning är lägre för Orange). Med halverad utdelning från Orange skulle portföljens direktavkastning sjunka till 4,4%.

Ser vi på priset relaterat till fritt kassaflöde respektive vinst kan portföljen förväntas avkasta 7-8% med nolltillväxt (1/PE). Tumregeln 1/PE bygger på att bibehållna vinster förräntas till OK avkastning. Desto lägre utdelning och återköp, desto viktigare blir förräntningen på bibehållna vinstmedel. I grova drag har portföljens bolag historiskt allokerat 60% av vinsterna till utdelning, 20% till aktieåterköp och 20% till företaget självt (investeringar för att växa, amortering av skulder mm).

Philip Morris dominerande position i portföljen har stärkts ytterligare på sistone p.g.a. inköp.

6 kommentarer:

 1. Hallå Defensiven!

  Jag har kollat in här till och från de senaste två åren, men dock aldrig kommenterat. Vi har ett innehav gemensamt och det är HM (vilken svensk investerare har inte HM i portföljen?). Hur som helst undrar jag bara hur du ser på HM. Med tanke på värderingen som idag ligger närmare ett P/E på 26.HM har inte lyckats öka vinsten de senaste tre åren och innehar fortfarande en väldigt hög värdering, hur länge kan denna premiumvärdering fortgå? Jag undrar om inte det snart är dags för att sälja om inte HM lyckas bevisa sig själva igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Symphony Investor!
   Vælkommen till kommentarfæltet:) Ja HM's værdering ær inte så lockande. Jag har inte køpt på længe pga attraktivare alternativ. Nettokassa gør det något aptitligare. En trevlig aspekt med HM ær att deras tillvæxt inte kræver så mycket kapital, de kan alltså hålla en høg utdelning.

   HM øppnar ændå fler butiker och økar førsæljningen i lokal valuta. Om valutaeffekter och marginalpress avtar bør dærfør tillvæxten komma tillbaka.

   Radera
  2. Jag kan bara hålla med om att det idag inte är så attraktivt att köpa fler aktier i HM. Försäljningssiffrorna som HM redovisade idag var glädjande dock.

   Vi kan bara hoppas på att den ökande försäljningen förr eller senare slår igenom i vinsten. Annars är ett P/E-tal på 26 lite farligt högt.

   Radera
 2. Såg att kursen i PM har stuckit iväg. Berodde alltså på utdelningshöjningen. Trodde det var inprisat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag tyckte också det var mærkligt att Mr Market blev så førtjust.

   Radera
 3. lästips http://www.bloomberg.com/news/2013-09-12/at-t-s-europe-threat-has-incumbents-weighing-ways-to-bulk-up.html?source=email_rt_mc_body&app=n

  SvaraRadera