lördag 25 mars 2017

Nordea lanserar konkurrenskraftiga priser på aktiehandel

Nätmäklarna Avanza och Nordnet har länge utklassat storbankernas priser men Nordea lanserar nu kraftigt sänkta priser. Enligt min undersökning utklassar Nordeas nya priser Avanza respektive Nordnet på samtliga marknader när det gäller handel på 160kSEK eller mindre. När det gäller handel över 160kSEK erbjuder trion likvärdiga priser på nordiska börser medan Nordea erbjuder billigare handel utanför norden.

Värt att notera är att nätmäklarna till skillnad från Nordea erbjuder flera olika courtageklasser. Tabellen nedan bygger på den mest fördelaktiga courtageklassen för respektive handelsvolym. Dvs prisskillnaden blir större om man glömt matcha courtageklass med handelsvolym.

Vi kan börja med att kika på marknader där samtliga aktörer erbjuder internethandel. Nätmäklarna erbjuder nästan identiska priser på dessa marknader.
Avgift i SEK baserat på courtage plus 0,25% växlingsavgift (0% växlingsavgift för Sverige) .
Klicka för förstoring

När det gäller handel på tyska börsen tycker jag Nordnet slår Avanza pga att Avanzas utbud är begränsat (de erbjuder t.ex. inte min favorit Hornbach). Pga begränsat utbud har jag använt telefonpriser för Avanza nedan.
Avgift i SEK baserat på courtage plus 0,25% växlingsavgift .
Klicka för förstoring

När det gäller mer "exotiska" börser som England eller Frankrike så gäller telefonhandel hos nätmäklarna. Nordea erbjuder internethandel till klart lägre courtage.
Avgift i SEK baserat på courtage plus 0,25% växlingsavgift .
Klicka för förstoring

Timingen på Nordeas offensiv passar mig ypperligt då jag ska till och flytta hem från Norge. Jag behöver då en svensk mäklare och kommer pröva Nordea från och med maj. Ska bli intressant att se om Nordeas användargränssnitt klarar matcha nätmäklarna.

9 kommentarer:

 1. Det är sannerligen härliga tider för oss helt illojala kunder som inte bekymras av att sprida ut sitt sparande hos flera banker för att utnyttja utbudet och lockpriserna (bland annat courtagefritt på Stockholmsbörsen för nya kunder hos Nordnet). Ska bli intressant att se om övriga banker följer efter, och hur Avanza/NOrdnet försvarar sina börsvärderingar.

  Välkommen hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är också trevligt att utbudet är på väg uppåt; Avanza introducerar internethandel på fler marknader (om än begränsat utbud) medan Nordea erbjuder komplett internethandel på många marknader. Ganska märkligt egentligen att handel på Londonbörsen ska kräva telefonhandel a la 80-tal.

   Avanza och Nordnet kan nog få det svettigt, storbankerna kan ju tåla låg lönsamhet inom aktiehandel tack vare den höga lönsamheten hos övrig verksamhet.

   Tack:)

   Radera
 2. Om jag fattat det rätt så kan man mejla Avanza med förslag på bolag som bör finnas med på de nya marknaderna.

  Gällande London tror jag det handlar om vilket pris de kräver för att ge tillgång till realtidskurser vilket krävs för att de ska vara tillgängliga för näthandel.

  SvaraRadera
 3. DEGIRO har ett courtage på 5kr+0,02%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja DEGIRO verkar ha låga priser och erbjuder handel på fler marknader än trion ovan. Personligen känner jag mig tryggare med Avanza, Nordnet eller en av storbankerna, den tryggheten är värt mycket.

   Radera
 4. Även jag har valt att gå över till Nordea.
  Har skrivit ett litet inlägg om det på min blogg.

  https://slimis20.blogspot.se/2017/03/avslutar-mitt-aktiesparande-hos-avanza.html

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 5. Hur står sig nordeas app mot ex Avanzas?

  Sköter i princip allt via Ava's app.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är totalt grön när det gäller appar, har en doro utan internet:) Kanske någon läsare som har erfarenhet?

   Radera
 6. Oooh! Högst intressant. Särskilt lägstacourtaget om 1£ på Londonbörsen.
  För den som belånar sin portfölj är dock räntan 6,10%, medan man på Nordnet med superlånet kan få en så låg ränta som 0,99%, så för mig äts courtagebesparingen genast upp av de över 6 gånger så höga räntekostnaderna på krediten.
  Ska bli spännande att se hur de andra storbankerna svarar upp.

  SvaraRadera