måndag 7 september 2015

Tesco säljer sydkoreanska verksamheten

Tesco fortsätter skala ner på sin internationella verksamhet och har nu hittat köpare till verksamheten i Sydkorea. Avyttringen förväntas slutföras q4-15 förutsatt att Tescos aktieägare godkänner förslaget (pressmeddelande).

En försäljning skulle minska Tescos försäljning och rörelseresultat ca 10% men ge utrymme att minska nettoskulden med hela 40%. Asiens andel av försäljningen skulle minska från 16 till 7% (varav Thailand 5%).

EV              4,2b£
EV/S             0.8
EV/EBIT3     12
Priset är bara 50-60% av vad jag ifjol bedömde var tänkbart utifrån konkurrenters värderingar (öka multiplarna i inlägget med 10% för att få EV multiplar). Men som jag skrev ifjol anser jag att de asiatiska konkurrenterna är kraftigt övervärderade. Prislappen ser ok ut med tanke på att Tesco behöver reducera sin skuldsättning (bolagets lånepapper har skräpbetyg hos Moodys och Standard & Poors).

Tesco uppger att "skatt och andra transaktionskostnader" kommer reducera försäljningsbeloppet med 0,9b£. Det tycker jag verkar orimligt mycket, baserat på uppskattat bokfört värde och 30% skattesats borde skattekostnaden uppgå till ca hælften.

Om vi ser på Tescos egna kapital har försäljningen begränsad effekt; tP/B med fastigheter bokförda enligt kost minskar uppskattningsvis från 1,4 till 1,3. Caset var tidigare "tvåbenat", jag bedömde att värderingen var låg både baserat på "summan av delarna" och tillgångsvärde. Men den stora uppsida jag tyckte mig se i den asiatiska verksamheten verkar inte längre realistisk, caset har blivit "enbenat". Jag anser fortfarande att tillgångsvärderingen är låg.

4 kommentarer:

 1. Delar dina synpunkter, defensiven. Homeplus hade jag hoppats skulle säljas till högre multiplar, men tycker givet situationen i Asien detta är OK. "Tesco Lotus" i Thailand har säkert minskat i värde p g a de politiska läget i landet. Men bolaget går bra och det finns en demografisk utveckling som är mycket mer intressant på sikt än SK. Malaysia är liten och hänger nästan ihop med Thailand. Kinainvesteringen högst tveksam. Indien skulle kunna bli bra men det kommer att kosta - och är ännu ej tillåtet för MNC's. Det finns rykten om att Östeuropa, eller delar, är under analys för försäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. trevligt att du tittar førbi och kommenterar

   Radera
 2. Hej,

  Spännande inlägg. Jag ska läsa tillgångsvärderingen då jag inte kan så mycket om det.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   det jag skrivit om Tropicana är nog mer illustrativt kring tillgångsvärdering
   www.defensiven.com/2015/07/inkop-juli-15.html

   Radera