fredag 20 december 2013

Inköp december-13

Tro det eller ej men jag fortsätter öka i Philip Morris, denna gång till kursen 84,8$. Philip Morris svarar i nuläget för hela 57% av portföljen (!) Förhoppningsvis blir Mr Market på sämre humör 2014 så att jag hittar fler alternativ till PM. Skulle vilja öka riskspridningen utan att tumma på min bedömning av pris/inneboende värde (dvs inte köpa bolag jag anser är övervärderade bara för att öka riskspridningen).

En stund var jag inne på att plocka in Swedish Match (vars aktie trotsat kursrallyt och fallit ca 10% sista året). Det hade inneburit bättre riskspridning och lägre valutaexponering (över hälften av Swedish Match försäljning är från Sverige). Justerat för Swedish Match högre skulder är värderingen av de tvenne bolagen likvärdiga. Men jag har en del kvalitativa tveksamheter kring delar av Swedish Match verksamhet.
*Tändstickor och tändare. Svaga konkurrensfördelar i mina ögon. På en del mogna tändsticksmarknader kan man kanske uppnå "efficient scale" då det inte finns plats för många konkurrenter i en så begränsad marknad. Liten andel av rörelseresultatet men sedan 2007 har en femtedel av investeringarna gått till detta segment.  
* Amerikansk lukttobak. Svaga konkurrensfördelar i mina ögon då SM är fokuserat mot lågprissegmentet.
* Maskintillverkade cigarrer (svarar tillsammans med handrullade premiumcigarrer för femtedel av rörelseresultatet). Starkt växande marknad sista åren men har SM några konkurrensfördelar?

Det som fäller avgörandet för mig är att Swedish Match inte klarat höja svenska snuspriserna sista året. I samband med att tobaksskatten i Sverige höjdes vid årsskiftet 2012/13 valde Swedish Match att inte höja sina priser. Senare under 2013 ökade man dessutom vikten per dosa för premiumsnus (indirekt prissänkning). Detta kan jämföras med Philip Morris som under året höjt priserna i de flesta av sina marknader (snitt 6%). Som bakgrund växer lågprissegmentet starkt inom svenskt snus och amerikanskt lukttobak medan det är premiumsegmentet som växer på många av PMs marknader.


God jul och gott nytt år!

5 kommentarer:

 1. Ehrm, känns det verkligen bra med en så stor del i PM? Själv skulle jag bli orolig, oavsett hur stort och fint bolaget är...

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen rimligt att ligga så tungt i Philip Morris?

  4,4% direktavkastning och 5 % tillväxt är så klart intressant men blir du inte oerhört exponderad mot oväntade händelser inom tobaksindustrin?

  Jag tycker att det borde finnas åtminstone något bolag inom t.ex. energi eller telekom kunna erbjuda goda möjligheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo egentligen är det för stor andel. Men de alternativ jag bedömt ger signifikant sämre värde/pris i mina ögon. Så en del av fördelen med riskspridning går förlorad i och med mindre säkerhetsmarginal.

   Radera
 3. Jag funderar kring bolagets oerhörda skuldsättning lite grann. Finns det några villkor på skulderna så att PM t.ex. skulle drabbas hårt om skuldsättningen går över någon viss multipel, t.ex. nettoskuld/EBITDA vilket ju skulle kunna inträffa om något oväntat inom tobaksindustrin skulle inträffa? Vad vet jag, en dålig tobaksskörd ett år eller något samtidigt politiskt beslut på flera av PM:s största marknader?

  Jag själv ligger ju också oerhört tungt exponerad mot enskilda bolag tycker jag (25 % största bolag, 45 % största sektor), men jag är redan här smått obekväm och väljer att inte öka trots att mitt största innehav fortfarande är det med störst säkerhetsmarginal.

  SvaraRadera
 4. Tack för ett intressant investeringsuppslag.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera