fredag 24 maj 2013

inköp maj-13 (II)

blev ovanligt nog hela tre inköp under maj. I början av månaden ökade jag ju som bekant i Svedbergs och i förrgår köpte jag fler aktier i Ekornes och Kabe (vilket var dålig timing då börsen gick ner både igår och idag).

Ekornes (92.5 NOK) 
PE5     11
P/B     2.0
Nettokassa som andel av pris 8%
Företaget grundades på trettiotalet i byn Sykkylven (knappa 8000 invånare) och här ligger fortfarande huvudkontor samt de flesta av fabrikerna. Jag kan tänka mig att det finns en stor lojalitet till företaget från ortsbefolkningen. Många ledningspersoner har jobbat i företaget under decennier. Produktutvecklingschefen började till exempel 1983, direktören för stresslessdivisionen 1984 och CFO 1986. Jag ser det som en styrka att många i chefspositioner fått jobba sig uppåt inom företaget och fått inblick i olika aspekter.  Största ägare är svenska investmentbolaget Nordstjernan med 15% av rösterna. Släktingar till grundaren Jens Ekornes äger närmare 10%. 


Kabe (103.5kr)
PE5      12
P/B       1.5
Nettokassa som andel av pris 11%
Kabe grundades på 60-talet i Tenhult där huvudkontor och fabrik legat sedan dess. Tenhult har ca 3000 invånare. Familjen Blomqvist (ättlingar till grundaren) äger över 70% av rösterna. Familjen är aktivt involverad i företagets styrning (VD är t.ex. ingift i familjen och designchefen sedan många år är en Blomqvistare). Det känns tryggt.

8 kommentarer:

 1. Förstår känslan och frustrationen med att försöka tajma nedgångarna. Jag köpte själv en post i handelsbanken igår när den hade rasat runt 10kr, men idag sjönk den ytterligare 5kr. Jag vet att man inte ska sucka för mycket åt det men lite surt är det att köpa en aktie som blir ett par kronor billigare någon dag efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ekornes handlades under 88 idag, får nog bli påfyllning

   Radera
  2. Tack för tipset defensiven och i øvrigt en fin blogg. Køpte Ekornes på 87,5, direkt upp 5% (även om det har mindre betydelse långsiktigt). Jobbar sen ett halvår tillbaka i Norge och har forsökt läsa på mer om den norska aktiemarknaden. Har køpt in mig på Kværner før ett tag sen, och funderar även på DNB som jag tror ær lågvärderat i jmf med Svenska banker och lite mer fristående från en eventuell fortsatt och førværrad eurokris.

   Radera
  3. gratulerar, själv var jag inte snabb nog..

   DNB verkar ha en stark position på norska marknaden. Jag står dock utanför bank då jag inte förstår dess redovisning.

   Radera
 2. På tal om företag lokaliserade till mindre orter ligger Svedbergs sedan 60-talet i Dalstorp med under 1000 invånare.

  SvaraRadera
 3. Angående Ekornes. Vad tycker du om att Öyvind Törlen lämnade i december och ersattes av tidigare VD Nils-Fredrik Drablös? Enligt pressmeddelandet då skulle de även inleda arbetet med att hitta en ny permanent VD. Något de inte gjort hittills och det sägs ingenting om det i kvartalsrapporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. skulle vara intressant att veta vad vd-bytet berodde på (enda som kommunicerats är att styrelse och vd haft olika syn på strategi). Känns tryggt med veteranen Drablös vid rodret, rekryteringen kan få ta lite tid.

   Radera