tisdag 14 februari 2012

trevlig sparränta i Norge (v2)

drar iväg ett inlägg från höften innan jobbet. Sparräntorna här i Norge är bättre än hemma och det beror väl på en högre styrränta. Norge behöver mer avkylning då arbetslösheten är nere under 2% (7% i Sverige?) och fastighetspriserna rusat många år.

Exempel på sparkonto:
Nordax Finans
Fria uttag
Ingen bindningstid
Statlig insättningsgaranti
4,25%

Inte så dumt!

Uppdatering:
Efter kloka kommentarer från läsare slänger jag in inflationshistorik för Sverige och Norge. Skillnaderna är mindre än vad jag trodde, spontant räknade jag med märkbart högre inflation i Norge än Sverige. Det visar sig dock att inflationen (mätt som KPI) det senaste året varit betydligt högre i Sverige. Men tidigare år har Norge ofta haft högre inflation.

Från mina studier i nationalekonomi har jag något svagt minne av att skillnader i realränta kompenseras av valutakurser. Ett sparkonto i vardera land blir nog mitt val.

8 kommentarer:

 1. iofs gör väl högre inflation att slutresultatet blir ungefär detsamma efter skatt

  SvaraRadera
 2. Jag har 10% på mina sparkonton... Men så bor jag också på en plats där inflation under 10% bara sker bra år.

  SvaraRadera
 3. Norge har ju inte särskilt hög inflation, KPI är +0.5% enligt SSB.no ...

  SvaraRadera
 4. Det har ni rätt i:O Jag bara tog för givet att den starka ekonomin och oljan inneburit inflation.

  Jag ser nu att KPI i Norge har fluktuerat kring 2% de senaste åren, inflationen hade en topp år 2008 på närmare 6% medan den år 2007 och senaste året är nere under 1%.
  http://www.tradingeconomics.com/norway/inflation-cpi

  SvaraRadera
 5. Sven H vilket land ger en 10% sparränta?

  SvaraRadera