torsdag 27 oktober 2011

Kundnöjdhet telekom

Svenskt kvalitetsindex har undersökt hur de olika telekombolagen står sig hos kunderna. Jag har kikat närmare på tre segment. Undersökningen gäller Telias svenska verksamhet (den svenska verksamheten svarar för 30% av TeliaSoneras totalförsäljning).


Mobildata, privatmarknad
Svensk mobildata är ett viktigt segment för Telia (explosion av smartphones). Telia är med i toppskiktet på samtliga aspekter. Vi ser att Telias kunder är de mest lojala och mest nöjda kunderna. Prisvärdheten upplevs dock vara medioker.Mobiltelefoni, privatmarknad
Svenska mobilröst är nog inte lika viktigt som svenska mobildata då segmentet är hårt konkurrensutsatt och inte har samma tillväxt som mobildata. Telia har hur som helst nöjdast och lojalast kunder (Halebop ägs av Telia). Vi ser att Telia upplevs ha medioker prisvärdhet medan Halebop ligger i topp.Fast bredband, privatmarknad
Bredbandsbolaget är bäst i test. Men Telia är bättre än snittet när det gäller kundnöjdhet. Det kan noteras att Telia återigen får högst betyg på lojalitet. Telia upplevs ha lägre prisvärdhet än branschen. Avslutande ord
TeliaSonera har högre marginaler än konkurrenten Tele2. En förklaring är nog lojalare kunder. Många svenskar upplever att Telia står för kvalitet och pålitlighet. Detta är man beredd att betala en viss prispremium för. Jag tror att telekomoperatörer lägger en hel del krut på marknadsföring och erbjudanden för att locka nya kunder. Det är då trevligt med en bas av lojala kunder.

Jag kan tänka mig att en undersökning i Finland skulle ge liknande resultat som ovan (Finland svarar för 19% av TeliaSoneras försäljning). Sonera är också en gammal statlig gigant. TeliaSonera har en ledande marknadsposition och svarar för ca 40% av mobilmarknaden i både Finland och Sverige.

Jag tycker förresten att Telias lansering av Halebop är ett snilledrag. Halebop är ett varumärke som marknadsförs individuellt. Fokus ligger mot ungdomar och priserna är låga. På detta sätt når Telia lågprissegmentet samtidigt som företaget kan ha kvar mer konservativa kunder i högre prisklasser (som aldrig skulle byta till okända och vräkiga Halebop).

6 kommentarer:

 1. Hej Defensiven. Tele2 hade ett "Net customer intake" på 1,2 miljoner bara i Q3, främst inom mobilröst i Ryssland och Kazakhstan. Så att säga att mobilröst inte är lika viktigt för att det inte växer tycker jag är fel. Kanske stämmer att Telia inte växer men Tele2 växer definitivt ;-)

  SvaraRadera
 2. Hej. Jag var nog lite otydlig, det jag menade var att röst inte är en så viktig tillväxtmotor i den svenska verksamheten. Undersökningen gäller ju Sverige.

  SvaraRadera
 3. Har lagt till ett par förtydlingar!

  SvaraRadera
 4. Jag kan förresten informera om att Telia (eller majoritetsägt dotterbolag) svarar för:
  *94% av fast telefoni i Litauen
  *80% av fast telefoni i Estland
  *75% av fast telefoni i Lettland

  Visserligen osexig traditionell telefoni som är på nedgång. Men med en såhär dominerande marknadsandel bör det kunna bli fina kassakor tack vare bristande konkurrens.

  SvaraRadera
 5. Ganska spännade efter som jag ringer väldigt mycket i jobbet. Tre och Telenor har enorma problem med sina nät samtal bryts allt som oftast. Tele2 har problem på landsbygden men fungerar som telia i städerna.
  Telia har en tjänst där man visar ett fast nummer ut och skall kunna bli uppringd på, 75%!! av samtalen kopplas inte fram. Numera frågar jag och fler med mig dom som ringer med ett fast nummer om det är telia och ber om mobil numret i slå fall.

  SvaraRadera
 6. Tack för info Logi. Företagsmarknad ingick också i undersökningen. Telia har fått högst betyg men de har fallit en del de senaste åren.

  SvaraRadera